Přečtěte si jak uvařit delikátní pokrmy z našich bio kvalitních surovin.
Všichni víme, že kvalitní suroviny jsou základem dobrého výsledku vašeho kuchařského umění, ale pozor, u steaků BIO značka nestačí! Je třeba koupit maso vhodného plemene, správně odchovaného a vykrmeného a především zpracovaného zvířete!
Podívejte se na naši nabídku těch nejkvalitnějších českých steakůSteak z lednice si uprostřed uchová nízkou teplotu třeba i celý den. Poměr teploty na povrchu steaku a uvnitř je klíčovým faktorem správně propečeného steaku. Před přípravou musí mít maso pokojovou teplotu i uvnitř!
Steak uvnitř neochutíte, o to víc je třeba zapracovat na jeho povrchu z obou stran. Stačí sůl a pepř, ale pokud chcete víc, musíte ještě předtím, než steak grilujete, na talíři již nic nedoženete!
Gril nebo pánev, vždy pořádně rozpálit. Optimální teplota na přípravu steaku je mezi 200 – 230 °C. Pánev se silným dnem a gril s litinovým roštem udrží teplotu po celu dobu přípravy!
Testování propečení steaku dotykem nebo pouhým pohledem ponecháme špičkovým kuchařům. My se spolehneme na stopky a nebo ještě lépe na teploměr umístěný ve středu masa!
Z grilu steak sundejte až má střed teplotu o 5 °C menší než je požadované propečení, s pomocí kleští opečte kraje, kost nebo tukové krytí a nechejte zakrytý odpočinout. Distribuce nakumulovaného tepla a šťáv dokončí vaše dílo behěm pár minut!
To musíte vyzkoušet! Přinášíme jedinečný recept na pečená hovězí žebra.
Oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na měsíčky, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka (celer na kostičky). Vše orestujeme na sádle v pekáči nebo v hrnci, který můžeme dát do trouby. Když cibulka zesklovatí, přidáme protlak, který 2-3 minuty orestujeme a poté zalijeme pivem a troškou vody. Základ rozmícháme, přidáme hovězí žebra a divoké koření se solí. Je nutné, aby žebra byla ze ¾ ponořená v základu.
Pekáč nebo hrnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přiklopené 2,5 hod. Během pečení maso obracíme a přeléváme, po 2,5 hod maso odklopíme a dopékáme na nižší teplotu 160 °C. Během pečení není nutné dolévat tekutinu, pokud se vám nevypeče, což je nepravděpodobné. Když je maso měkké a opečené, vyndáme ho a uschováme na teplém místě.
Výpek necháme povařit na sporáku, aby se zredukoval o 1/3, a dohustíme jíškou nebo nastrouhaným bramborem. Poté ještě minimálně 15 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Pokud se nám sos zdá nahořklý, můžeme přidat lžičku třtinového cukru nebo medu. Teplá žebra přeléváme omáčkou, ve které nám zůstala kořenová zelenina a cibule. Ideální příloha je chléb nebo brambor vařený ve slupce.
Ano, čtete správně. Není to kuřecí pizza, ale kuře plněné pizzou. Kuřecí prsa slouží jako zdravé, bílkovinami nabité těsto pro bohatou náplň ze zeleniny, slaniny a sýra. Skvělá večeře i nedělní oběd, tohle jídlo si zamilujete po prvním soustu. A můžete ho variovat podle libosti.
Žampiony nakrájejte na tenké plátky, papriku zbavte jádřince a nasekejte ji na tenké nudličky. Slaninu nakrájejte na 20 špalíčků, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Troubu předehřejte na 200 °C. Do každého kuřecího prsa udělejte po šířce pět zářezů, asi do tří čtvrtin masa. Buďte opatrní, abyste je neprořízli až dolů. Do každého zářezu dejte jeden plátek žampionu, jeden plátek papriky, jeden plátek slaniny a pár proužků cibule. Prsa položte na plech a pečte v troubě 20 minut nebo dokud nebude maso propečené.
Králík patří mezi dietní masa. Chceme-li mu dodat trochu šťávy, vylepšíte jej kouskem vepřového v podobě slaniny nebo bůčku.
Králíka omyjeme, odblaníme a naporcujeme. Jednotlivé porce masa a bůček prošpikujte kousky česneku a špeku. Poté osolte, opepřete a obalte v mouce.
Zbylý špek nakrájejte na kousky, cibuli také a česnek. Osmahněte, přidejte maso, okmínujte a opečte ze všech stran.
Podlijte vývarem a zakryté pečte na 160°C cca 1 hodinu. Často maso polévejte vypečenou šťávou.
Podávejte s bramborovou kaší, knedlíkem, případně se špenátem.
Králík patří mezi dietní masa. Chceme-li mu dodat trochu šťávy, vylepšíte jej kouskem vepřového v podobě slaniny nebo bůčku.
Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme.
Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev.
Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby.
Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem.
Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony.
Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.